Overslaan en naar de inhoud gaan
IVV is geaccrediteerd door UNESCO als expertisecentrum voor Immaterieel Cultureel Erfgoed

2022

Tekens van hoop

In een doordraaiende wereld gaan we op zoek naar tekens van hoop als lichtjes in een donkere periode. Het gaat menig keer over zachte waarden in een harde omgeving.

Volkskunst 202212 - Editoriaal Stefaan Haesen

Parels

De zeldzaamheid der dingen verhoogt hun waarde. Het begrip zeldzaam is relatief. Het heeft ook te maken met het willen zien. Matteüs heeft het over de handelaar die mooie parels zoekt en al zijn bezittingen verkoopt om die ene mooie parel te kopen (Matteüs 13: 45-46). Verwerven en veilig stellen van kostbaar bezit mag evenwel niet primeren boven het uitdragen van de schoonheid eigen aan de parel. Dan komen we terecht bij parels eigen aan volkskunst.

Volkskunst 202209 - Editoriaal Stefaan Haesen

Begeesterend

Op Pinksteren of Sinksen ‘daalt de Geest neer’, zoals dat heet in kerkelijke termen. De Geest gaf de apostelen moed en inspiratie. In volkskunstkringen borrelt de dynamiek al van vóór Pasen. We mochten de voorbije maanden genieten van muziek en dans in diverse omstandigheden. In dit editoriaal genieten we na en kijken we vooruit.

Volkskunst 202206 - Editoriaal Stefaan Haesen

Dat heet dan gelukkig zijn

“Dansen maakt je écht gelukkig” titelde het Laatste Nieuws op 18 februari jongstleden. Niet kunnen dansen, maakt dat ongelukkig? Ongelukkig is wellicht overdreven. Toch waren de voorbije twee jaren niet bepaald vreugdevol voor wie zich op de dansvloer thuis voelt.

Volkskunst 202203 - Editoriaal Stefaan Haesen