Volkskunst 202303 - Editoriaal
Monumenten en Momenten
Monumenten vragen zorg. Ze verdienen het nodige respect. Ze staan op belangrijke plaatsen. Ze kunnen op een ruime publieke belangstelling rekenen. Ook mensen mogen als monumenten aanzien worden wanneer ze bijzondere verdiensten hebben. Er bestaat verder zoiets als monumentale momenten. We maken een wandeling doorheen een monumentaal landschap met volkskunst als inspiratiebron.
Volkskunst 202212 - Editoriaal
Tekens van hoop
In een doordraaiende wereld gaan we op zoek naar tekens van hoop als lichtjes in een donkere periode. Het gaat menig keer over zachte waarden in een harde omgeving.
Volkskunst 202209 - Editoriaal
Parels
De zeldzaamheid der dingen verhoogt hun waarde. Het begrip zeldzaam is relatief. Het heeft ook te maken met het willen zien. Matteüs heeft het over de handelaar die mooie parels zoekt en al zijn bezittingen verkoopt om die ene mooie parel te kopen (Matteüs 13: 45-46). Verwerven en veilig stellen van kostbaar bezit mag evenwel niet primeren boven het uitdragen van de schoonheid eigen aan de parel. Dan komen we terecht bij parels eigen aan volkskunst.
Volkskunst 202206 - Editoriaal
Begeesterend
Op Pinksteren of Sinksen ‘daalt de Geest neer’, zoals dat heet in kerkelijke termen. De Geest gaf de apostelen moed en inspiratie. In volkskunstkringen borrelt de dynamiek al van vóór Pasen. We mochten de voorbije maanden genieten van muziek en dans in diverse omstandigheden. In dit editoriaal genieten we na en kijken we vooruit.
Volkskunst 202203 - Editoriaal
Dat heet dan gelukkig zijn
“Dansen maakt je écht gelukkig” titelde het Laatste Nieuws op 18 februari jongstleden. Niet kunnen dansen, maakt dat ongelukkig? Ongelukkig is wellicht overdreven. Toch waren de voorbije twee jaren niet bepaald vreugdevol voor wie zich op de dansvloer thuis voelt.
Volkskunst 202112 - Editoriaal
’t Is stille
Het is weer wat stiller geworden op podia en in repetitielokalen. Maar nagenoeg 200 jaar geleden schreef John Keats (1795 – 1821) ‘a thing of beauty is a joy forever’. Deze beklijvende woorden mogen ons sterken om waardevolle tradities levend te houden.
Eén bijtje maakt niet genoeg honing
Wat een weelde, moet de honingbij gedacht hebben bij het aanschouwen van zoveel kleurenpracht. Ze bezocht menige bloem, maar de hoeveelheid nectar leverde slechts sporen van honing op.
En toen kwam alles goed
Met zes waren ze, zes koolmeesjes in een warm nest. Waren er toch te veel eitjes gekomen, te veel voor de levensnoodzakelijke zorg? Viel de beslissing te zwaar over wie wel en wie niet moest gevoed worden? Werden moeder en vader mees vogels voor de kat? Kwam er ruzie in het huishouden? In ieder geval werden de jongen verlaten. Geen van hen overleefde het. Dit editoriaal gaat over kwaliteit en kwantiteit, met een flink pak praktische beschouwingen.
Volkskunst 202103 - Editoriaal
Hoelang nog?
We willen er niet over spreken, maar we kunnen er niet over zwijgen. Een maand geleden schreef ik dit editoriaal. Nog steeds blijft de bekommernis om COVID. We beschikken nu over het vaccin van Johnson & Johnson. Mei en juni worden topvaccinatiemaanden. En zullen we, eens gevaccineerd eindelijk terug samen mogen dansen? Een reflectie is op zijn plaats.
Taxonomy upgrade extras
Volkskunst 202012 - Editoriaal
Handen reiken
Het ziet ernaar uit dat we in 2021 zullen moeten leren samenleven met het hardnekkige SARS-Cov2. Hoe lang zal het nog duren vooraleer we mekaar terug de handen mogen reiken? De titelpagina liegt er niet om: handen spelen een belangrijke rol in het volksdansen. Ze liggen aan de basis van harmonie tussen dansers. Ze zijn onmisbaar in beleving en expressie. We beginnen dit editoriaal alvast met een ode aan de handen.