Overslaan en naar de inhoud gaan
IVV is geaccrediteerd door UNESCO als expertisecentrum voor Immaterieel Cultureel Erfgoed

2015

Inflatie

Inflatie staat voor waardevermindering van het geld, onder meer door het op grote schaal uitgeven van ongedekt bankpapier. In de medische wereld wordt inflatie ook gebruikt als term voor opgeblazenheid van de buik door gassen(1). Door de economische stagnatie worden we minder met financiële inflatie geconfronteerd. Maar hoe staat het in de culturele wereld?

Volkskunst 201512 - Editoriaal Stefaan Haesen

Impressies

We laten onze gedachten de vrije loop, binnen de oevers van zomerse impressies. Eén rode draad: volkskunst op en naast het podium. In dit editoriaal wandelen we andermaal rustig door het Vlaamse volkskunstlandschap en kijken we ook vooruit naar de komende maanden.

Volkskunst 201509 - Editoriaal Stefaan Haesen

Sinds 2008 richten het Instituut voor Vlaamse Volkskunst en vendelen.net elk najaar een kennismakingscursus vendelzwaaien in. De cursus richt zich zowel tot individuele vendeliers zonder enige ervaring als tot vendel- of volksdansgroepen die hun nieuwe vendeliers een stevige basis willen geven. Ervaren instructeurs met verschillende vendel-achtergrond staan garant voor een degelijke en persoonlijke opleiding.

Info en inschrijven via www.vendelen.net
Kennismakingscursus Vendelzwaaien 2015 Stefaan Haesen

Verbroedering der Vlaamse Vendeliers

Ook dit jaar trekken we naar de grote Bloso sporthal van het Netepark in Herentals.

De IVV-werkgroep Vlaams Vendelarchief richt er naar goede gewoonte de 'Vendeliersverbroedering' in met verschillende cursus-sessies en een ronde-tafelgesprek. Er is ook ruimte voor demonstraties (aanmelden demonstraties bij vlaamsvendelarchief@instituutvlaamsvolkskunst.be).

Vendeliersverbroedering - 2015 Stefaan Haesen

(On)Beschermd

Het wordt steeds moeilijker om schatten te vinden in ons volkskunstlandschap. In welke mate zijn we aan bescherming toe?

In mei jl. mocht ik nog eens in de Eurostar het traject berijden dat ik beschreef in vorig editoriaal. Terugkomend van Londen viel mijn oog op een artikel over vissers in de haven van Marseille (1). In elke persoonlijke getuigenis weerklonk de zorg voor de continuïteit van het vissersberoep. Terzelfdertijd straalden de getuigenissen van liefde voor de zee en de visvangst.

Volkskunst 201506 - Editoriaal Stefaan Haesen

Een of meerdere talenten

Woekeren met talenten in de Vlaamse Erfgoedwereld. Van droom naar werkelijkheid.

Volkskunst 201503 - Editoriaal Stefaan Haesen