Overslaan en naar de inhoud gaan
IVV is geaccrediteerd door UNESCO als expertisecentrum voor Immaterieel Cultureel Erfgoed

Een handschrift op zwart perkament 'Basses Danses'

In het voorjaar van 2018 reed ik met Johan, via Stekene in het Waasland naar Sint-Jansteen, net over de grens in Zeeuws-Vlaanderen. We gingen er op bezoek bij Gerda Van Den Bos, gepassioneerd danser en trouwe abonnee van Volkskunst. Het relaas van dit bezoek kan je nog eens nalezen in Volkskunst jaargang 42 nummer 2 - juni 2018 | www.instituutvlaamsevolkskunst.be.

Afbeelding
Basses Danses

Waarom ik dit aanhaal ? Het was Gerda die ons wees op het bestaan van een manuscript van Maria van Bourgondië met de naam 'Basses Danses'.

Begin deze maand ontving ik van Jos Van Eyken, voormalig medewerker van Volkskunst, een link naar een recent artikel op de website van de BKR. https://www.kbr.be/nl/basses-danses

Vanaf 22 november 2022 kunt u in het KBR museum een nieuwe selectie handschriften, drukken en prenten uit de tijd van de Bourgondische hertogen bewonderen. Eén boek is wel heel bijzonder: de ‘Basses Danses’ van Margaretha van Oostenrijk, dochter van Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk. De bladen zijn namelijk … zwart.