Overslaan en naar de inhoud gaan
IVV is geaccrediteerd door UNESCO als expertisecentrum voor Immaterieel Cultureel Erfgoed

Zondag 29 mei 2022, een hoogdag voor elke Dendermondenaar!

“Derde keer, goede keer!”, zo begon Piet Buyse, de burgemeester van Dendermonde en voorzitter van het Ros Beiaardcomité vzw, zijn voorwoord van het Ros Beiaardmagazine nr. 4 – jaargang 2022.

“24 mei 2020, dat was de datum waar we met z’n allen heel lang naar toegeleefd hebben. Na 10 jaar zou ons Ros eindelijk opnieuw zijn ronde doen in de stad van Dendermonde. Het heeft echter niet mogen zijn en we weten allemaal waarom. Alles werd in het werk gesteld om de ommegang een jaar later te laten uitgaan in mei 2021, maar ook deze keer stak de coronapandemie een stevige stok in de wielen.

29 mei 2022 is nu de datum waar we met vele medewerkers en vrijwilligers met man en macht naartoe werken. We hopen dat na 12 jaar wachten niets nog een triomftocht van het Ros Beiaard in de weg staat.”

Tijdens deze hoogdag zullen maar liefst 2000 vrijwilligers meehelpen aan de ommegang. Het grootste deel hiervan participeert als gekostumeerde figurant. De volkskunstgroepen Reynout van Dendermonde en Sneyssens van Evergem slaan de handen in elkaar en zullen aan deze ommegang deelnemen met maar liefst 17 vendeliers, 9 trommelaars en 16 dansers. Zij zullen worden aangemoedigd door 100000 enthousiaste Ros Beiaardfans in de binnenstad van Dendermonde. Ze staan verspreid langs het parcours van ongeveer 4,5km met liefst 40 tribunes waarvan alle zitplaatsen reeds zijn uitverkocht. Staanplaatsen langsheen het parcours zijn gratis toegankelijk!

Wat mag je als toeschouwer verwachten?

De Ros Beiaardommegang belooft opnieuw een grandioos evenement te worden met historische en eigentijdse taferelen, muziek, toneel en dans gebracht door bijna 2000 gekostumeerde figuranten en acteurs. Een 20-tal praalwagens, getrokken door de prachtigste paarden, zorgen voor een indrukwekkend decor. Acrobaten, steltlopers, vendeliers en speciale effecten verhogen nog de spektakelwaarde.

Benieuwd naar wat je mag verwachten in de stoet? We lichten hieronder alvast een tipje van de sluier op!

De gouden eeuw van de Bourgondiërs

Met deze Ros Beiaardommegang nemen we een duik in de geschiedenis van Dendermonde. We zijn getuige van het ontstaan van de stad aan Dender en Schelde. Een burcht was het eerste zichtbare teken van de macht van de plaatselijke Heren. Toen de Bourgondische hertogen op het einde van de 14e eeuw op het toneel verschenen, brak een bloeiperiode aan voor de stad. Deze zogenaamde ‘gouden eeuw van de Bourgondiërs’ vormt dan ook de inspiratie voor het eerste deel van de Ommegang. Aan de hand van een tiental taferelen schetsen we een beeld van enkele belangrijke economische, sociale en culturele gebeurtenissen, waarvan sommige een invloed hebben tot vandaag.

De sage van het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen

Een heel bijzondere nalatenschap van de Bourgondiërs betreft een verhaal dat via hun troubadours verspreid raakte doorheen het hele rijk. Een verhaal over een uitzonderlijk sterk paard en zijn vier berijders… Inderdaad, het is in de eeuw van de Bourgondiërs dat het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen hun intrede doen in de Dendermondse geschiedenis.

Dit vormt meteen de inspiratie voor het tweede deel van de Ommegang, waarbij de lotgevallen van de Heemskinderen, hun Ros Beiaard en hun strijd tegen Karel de Grote op een kernachtige manier in beeld worden gebracht.

Hoewel het verhaal tragisch eindigt met de verdrinking van het heldhaftige paard, betekent dit niet het einde van het Ros Beiaard.

Integendeel, het Ros leeft al vele generaties verder in de harten van de Dendermondenaren. Sinds 1460 is het uitgegroeid tot de absolute hoofdrolspeler van de aloude Ommegang.

De Ros Beiaardtrein, de traditie gerespecteerd

Doorheen de eeuwen deelde het Ros Beiaard zijn ‘reis’ met andere traditionele elementen. Deze ‘reisgenoten’ vormen het derde deel van de Ommegang, de zogenaamde ‘Ros Beiaardtrein’. Verwacht je dus aan de knaptanden, het Rad van Avontuur, de Walvis, ’t Schipke, de vendeliers en de gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath.

Het hoogtepunt wordt uiteraard gevormd door de passage van het Ros Beiaard zelf. Het Ros wordt voorafgegaan door een erewacht van hellebaardiers en buskruitschutters en door opzwepende muziek van de Ros Beiaardharmonie. Kalleke Step (*) en de vedelaar wijken geen seconde van de zijde van het Ros, dat gedragen wordt door de pijnders en bereden door de Vier Heemskinderen.

* Vandaar de naam: ‘Dendermonds marionettentheater Kalleke Step’, in 1976 door Gust Dierickx opgericht in de schoot van Volkskunstgroep Reynout.

De vendeliers van Volkskunstgroep Reynout zijn niet meer aan hun proefstuk toe.

reynout-vendeliers Vanaf 1952 namen de Reynoutvendeliers deel aan deze historische ommegang. In de daaropvolgende edities in 1958, 1975, 1990, 2000 en 2010 groeide de groep sterk en begeleidden ook de trommelaars het vendelierskorps. De repetities voor de grote finale - het ‘vuurgevecht’- op de Grote Markt op zaterdag 28 en zondag 29 mei zijn reeds enkele maanden aan de gang en het belooft alvast een prachtig schouwspel te worden!

 

“Er is maar één stad in de wereld waar de inwoners zich zo vereenzelvigen met het heldhaftige paard dat het de bijnaam werd van de stad: de Ros Beiaardstad Dendermonde!”

Kris Dierickx

Groepsleider Volkskunstgroep Reynout Dendermonde VZW

reynout-met-reus

Bronnen:

Datum
-
Plaats
Dendermonde

Categorie

URL
http://