Overslaan en naar de inhoud gaan
IVV is geaccrediteerd door UNESCO als expertisecentrum voor Immaterieel Cultureel Erfgoed

Samen dansen: Hoelang nog wachten?

Samen apart op weg met het Instituut voor Vlaamse Volkskunst

Beste Danser,

Citaat van Professor Marc Van Ranst:
"Je voelt dat mensen nood hebben aan die sociale contacten. Het leeft heel erg." Als een versoepeling daaromtrent uitblijft, dreigt de bevolking de maatregelen minder nauw na te zullen leven, waarschuwt Van Ranst. "Je moet een draagvlak creëren maar je moet het ook kunnen behouden." Maar of we heel snel weer wat meer met vrienden en familie zullen mogen afspreken, is absoluut nog niet duidelijk. "Alles op zijn tijd", zegt Van Ranst (dinsdag 5 mei 2020).

Alles op tijd dus. Zin in een wals of een mazurka? Het is (nog) niet duidelijk wanneer dat zal kunnen. Toch is het nuttig als opwarming de beentjes te strekken. Het Instituut voor Vlaamse Volkskunst heeft materiaal in huis. Kijk maar eens in de dansbundel Rozenhoeddansen. De dans en al wie daar niet over en kan is een solodans. Een ideale oefening om je klaar te stomen voor de eerste repetitie.

Hierbij vind je de dansbeschrijving, de danstekeningen, muzieknotatie én een dansbare opname van de muziek. Schuif de tafel opzij en ga aan de slag. Zet je (bol)hoed op en stuur ons een opname van het resultaat. Laat ons weten of de opname mag verspreid worden. Misschien kan ze inspirerend werken voor dansers die wat moeilijker over de weg kunnen met dansbeschrijvingen.

Langs deze weg onze oprechte waardering voor je inzet in je volkskunstgroep of gilde, ook in deze moeilijke tijden.

Heel hartelijk,

Gert Laekeman, voorzitter

voor het Instituut voor Vlaamse Volkskunst

NOTA:
• De dansbundel Rozenhoeddansen is verkrijgbaar via de webwinkel van IVV:
https://webwinkel.instituutvlaamsevolkskunst.be/index.php?route=product…
• Een bewerkte opname van de muziek ‘Mazurka voor Anneke’: CD ‘Jan en Alleman – Volksmuziek’, Jan Geuns, Parkbosstraat 1, 3001 Heverlee: http://www.jan-en-alleman.be/